Fourball

Een toepasselijkere winnaar van het eerste door de Noordhollandse Golf Club georganiseerde ‘PGA Holland Open FourBall Better Ball Matchplay Kampioenschap’ was er niet te bedenken. Begonnen als lid van deze vereniging keerde Ralph Miller terug naar zijn ‘home ground’ en won samen met Nico van de Veer de 1ste editie van dit hopelijk jaarlijks terugkerende evenement en kende het toernooi ook nog een echte ‘hole-in-one’ op hole 5, gemaakt door Jurre Schieving.

7 Poules, 6 teams, in totaal 84 deelnemers streden in 2 dagen om de titel. Met donkere wolken en regen werd op dag 1 om 09:30 op hole 1 en hole 10 het toernooi geopend, maar na ~ 1 uur waren de weergoden het toernooi goedgezind en zorgden afwisselend zon en wolken, weinig wind en een heerlijke temperatuur voor een dag ideaal golfweer.

Na elke ronde van 9 holes werden scores en standen bijgewerkt en kon tussen de rondes genoten worden van het heerlijke pastabuffet of saucijzenbroodje. Na 27 holes op dag 1 werd het feest nog uitgebreid met het optreden van Tony Anderson en verlieten de laatsten in de kleine uurtjes het clubhuis.

Dag 2 begon met een lichte paniek bij de organisatie en greenkeeping staff. De enorme regenbui tussen 5 en 6 uur zorgde er voor dat sommige greens even onder water stonden, maaiers niet de baan in konden en sommige (lage) pinposities niet gestoken konden worden.

Gelukkig brak de (verwachte) zon door en konden op het allerlaatste moment de greens toch nog gemaaid worden en kon het toernooi op het geplande tijdstip van 08:30 doorgaan.

Na nog 2 rondes van 9 holes wad het duidelijk welke 7 poulewinnaars en 3 beste 2de plekken in aanmerking kwamen voor de finale.

Poulewinnaars: Wiebe Giessen-Hidde Fontein, Brian Schutz-Nicky
den Ouden, Ralph Miller-Nico van de Veer, Rene Pronk-Paul Neijens,
Rick Hemmekam-Bart Jacobs, Nick van der Veer-Koos Neijens, Yvonne
Kleverlaan-Mirella Bisschops.
De 3 beste 2de plaats:Sander van Duin-Dirk van Duijn, Floris Jan
Zwaag-Chris Travers, Stella Bartlema-Henk van Steeg.

Met deze 10 teams, 70 à 80 toeschouwers, (incl. ‘drankwagen’) begon op hole 7 de Foursome ‘shoot-out’ finale. Gelijke (netto)scores zorgden voor een ‘blind chip-off’ en vallen teams verst van de pin verwijderd. Na een chip-off op hole 8 en 9 blijven het team van Ralph Miller-Nico van de Veer en Nick van der Veer-Koos Neijens over voor de finale op hole 18.
De afslag van de backtee hole 18 van Ralph eindigt op de heuvel achter hole 9. Afslag van Nick is midden op de fairway, maar blokkeren de bomen voor de vijver een vrij schot naar de green.Zonder probleem slaagt Nico met een slag van ~124 meter over de bomen de bal voor op de green te slaan. Na een opofferingsslag landt de bal van Nick een meter of 10 voorbij de hole in de hogere rough.

Onder toeziend oog van een vol terras slaat Ralph zijn putt dichtbij genoeg bij de hole om voor Nico de par te maken en daarmee de zege vast te stellen.

Het einde van een zeer geslaagd evenement, dat mogelijk werd gemaakt door de verschillende sponsors, vrijwilligers, golfbaan Sluispolder, niet te vergeten de greenkeepers (‘s morgens 5 uur al in de weer!) en de tomeloze inzet van toernooidirecteur Remko Engel.

Na de prijsuitreiking en de belofte dat Ralph volgend jaar terugkomt om de titel te verdedigen werd met een barbecue en weer een voortreffelijk optreden van Tony Anderson en medewerking van een geweldig mooie, zonnige en windstille zomeravond het toernooi ergens in de hele vroege uurtjes van de volgende dag afgesloten.

Tot 2018!?

Winnaars

Finalisten Nico van de Veer, toernooidirecteur Remko Engel, Ralph Miller, Koos Neijens en Nick van der Veer.

Voor fullscreen sfeerimpressie Fullscreen de door Cameraland gemaakte drone-opnames tijdens de ‘shoout-out’ finale.

Andere prijzen:

Hole-in-one: Jurre Schieving,