R & H Com - De Noordhollandse Golfclub
R & H Com

‘Kleurrijk spelen’ – Welke tee.

Wat zijn de aanbevelingen van de NGF voor welke handicap van welke tee speelt?
Het is niet eenvoudig om hiervoor richtlijnen te bepalen, omdat de lengte en moeilijkheidsgraad per kleur tee per baan flink kunnen verschillen. Clubs en spelers kunnen zelf bepalen van welke
kleur tee zij spelen. Ook de leeftijd van de speler en daarmee de lengte van zijn afslagen speelt een belangrijke rol. De NGF heeft in het 9-stappenplan richtlijnen aangegeven, die dienen om clubs en spelers een houvast te geven. Deze richtlijnen zijn geen verplichtingen voor clubs en/of spelers.

• Heren met een clubhandicap van 37 of hoger spelen van de rode of oranje tee.
  • Heren met een handicap van 29 tot en met 36 spelen vanaf de blauwe of rode tee.
  • Heren met een handicap van 20 tot en met 28 slaan af van de blauwe of gele tee.
  • Heren met een handicap van 10 tot en met 19.9 spelen vanaf de gele tee.
  • Heren met een handicap van 4.5 tot en met 9.9 slaan af van de gele of de witte tee.
  • Heren met een handicap van 4.4 of lager spelen van de witte tee.
  • Dames met een handicap van 20 of hoger speler van de rode of oranje tee.
  • Dames met een handicap van 9.9 tot en met 19.9 spelen van de rode tee.
  • Dames met een handicap van lager dan 9.9 spelen van de blauwe tee.

Klik op meest gestelde vragen over de rating van kleuren tees op de NGF website voor meer informatie.

‘de Regels’

De complete nederlandse versie van de golfregels is te vinden op de site van de NGF met een toelichting op de golfregels door A. Keverling Buisman, hier beschikbaar

De engelsetalige versie van de Golfregels is te vinden op de site van de Royal&Ancient.

‘Handicap’

1.- U kunt uw exacte handicap op vragen door in te loggen op Proware. Op uw ‘Mijn Profiel’ pagina kunt uw handicaphistorie terug zien.

2.- Verder treft u onder aan de pagina ‘Mijn Profiel’ een overzicht aan wat het aantal slagen is dat u krijgt voor de verschillende tees.

3.- De jaarlijkse handicapherziening

Elk jaar in januari bekijkt de Regel en Handicapcommissie of de handicaps van de leden nog correct zijn. Hiervoor dienen in het afgelopen jaar tenminste 4 kaarten te zijn ingeleverd. Er is door de NGF een procedure bedacht, waarbij gebruik wordt gemaakt van de gemiddelde Stableford-score over het betrokken jaar. Aan de hand hiervan wordt een aanpassing van de handicap voorgesteld. Dit is het geval als een speler steeds ver onder de buffer scoort: de handicap wordt dan verhoogd met 0,5 tot 3 slagen. Als de speler vaak meer dan 35 punten scoort dan kan de handicap worden verlaagd. De handicapcommissie bekijkt in alle gevallen of het wel echt nodig is om zo’n extra aanpassing door te voeren.

Leden Login

Login is alleen beschikbaar voor leden.

Wachtwoord vergeten?

Weersverwachting